WanSaiful.com

Personal thoughts of Wan Saiful Wan Jan

Obey the Sultan of Johor!


The Star reported today:

Johor Sultan unhappy with DAP’s Gwee
By MEERA VIJAYAN

JOHOR BARU: The Sultan of Johor Sultan Iskandar Ismail has expressed his displeasure at a DAP state assemblyman for not wearing the official attire at the State Assembly sitting.

He also challenged Bentayan state assemblyman Gwee Tong Hiang to come forward and seek an audience with him.

“Ada yang kat sini, yang semalam atau yang hari kelmarin, yang menunjuk-nunjuk jaguh, yang tak mahu pakai senonoh, kalau hendak, ini jam keluar kat sini (There are people here, who yesterday or the day before, tried to be heroes by not dressing decently … come out now here),” he said during his speech to officially launch the district of Kulai Jaya on Sunday.

Gwee was not present at the function.

The controversy began when the state DAP assemblymen did not know whether to wear the songkok or not at the first State Assembly sitting.

A decision was made by the DAP state committee for all four DAP assemblymen to wear the full attire.

However, Gwee chose to dress in a Western-style suit and was thrown out of the assembly by Speaker Datuk Ali Hassan about an hour before Sultan Iskandar arrived on Friday.

Meanwhile, after the function Sunday, Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said that henceforth, all those attending the Sultan’s functions would be required to abide by the regulations.

He said Malay men had to be dressed in Baju Melayu Johor Teluk Belanga and songkok (headgear), while Malay women had to wear the Baju Kurung Johor Teluk Belanga with tudung (headscarf).

“Non-Malay men must be dressed in suits with songkok, while non-Malay women must wear the Baju Kurung Johor Teluk Belanga.

“Non-Malay women must wear the tudung if they are in the Sultan’s palace,” he said.

When contacted, Gwee declined to comment.

Even non-Malay women have to wear the headscarf when in the Sultan’s palace. Yeah, right! Somenone needs to have a word with the Sultanah. Or does Her Royal Highness boycott all the Sultan’s functions in protest of such policy?

About these ads

Filed under: Malaysia

37 Responses

  1. Amin Ahmad says:

    Negaraku,
    Tanah tumpahnya darahku..
    Rakyat hidup,
    Bersatu dan maju..

    Rahmat bahagia,
    Tuhan kurniakan..
    Raja kita..
    selamat bertakhta (?)

  2. tissue says:

    Two wrongs do not make a right.

  3. - says:

    Wife: Hello husband.

    Husband: Yang tak mahu pakai senonoh, kalau hendak, ini jam keluar!

  4. Hazri says:

    The songkok and the headscarf are part of the Palace protocols for those dignitaries who present themselves before the royalty, not for the Sultan and the Sultanah. The Sultan wears the full royal dress, just as the Sultanah does, and these etiquettes are only for them.

    It’s not hypocrisy, if that’s what you are trying to imply.

  5. 'Abidin says:

    The requirement for ladies in most Istana for full ceremonial is to be “berselendang”, not “bertudung” – but then again, the Johor Court has tended to adopt different protocols for historical reasons e.g. if you look at the official portraits of the YDPA, only the Sultan of Johor wears military uniform and songkok instead of the muskat and tengkolok.

  6. Ernie says:

    Maybe the Sultanah picture was captured in a studio not in the palace?

  7. Hazri says:

    Thanks for the info ‘Abidin. But does this imply that Johor’s anomalous development justified?

    Perhaps Ernie’s right – it was taken in the studio! :)

  8. Gangster Johor says:

    Sultan of Johor is a gangster that commited murder. Who respects a tyrant like him?

  9. TRJ says:

    Gangster Johor,

    Kalau awak berfikiran waras dan adil, cubalah fikir kenapa sultan murka? Kalau isu DAP tu, memang dia murka lah, sebab die Sultan dan apa alasan org tak hormat pada dia? Kalau sultan lembik, tak berani, lemah, abislah negeri, senang2 kerajaan persekutuan masuk campur, pihak2 lain masuk campur, tapi sultan johor berani dan tegas menegur, sebab apa?? sebab apa yang die tegur tu sesuatu yg betul, bukan sebab die nak tunjuk gangster atau die “eksyen” nak jadi gangster mcm sedara Gangster Johor ni. Nasib baik lah saya tak tergamak nak bawak Gangster Johor ni menghadap Tuanku sultan, kalau tak saya taktau lah Gangster Johor ni jadi apa, paling2 sikit pun kena tampar cukup2, sebab celupar sangat. Cuba Gangster Johor tengok sultan2 lain, semuanya tak berani dan tegas macam sultan johor. Pantang kena suap sikit dgn kerajaan, senyap. Sultan Johor satu2 sultan yang tersendiri. Masa jadi Agong, elaun agong pun die tak masuk ke poket die, malah die sumbangkan ke badan2 kebajikan yg die pilih sendiri, die tak kerap bersemayam di istana negara, tapi die duduk di Istana Johor somewhere near stonor KLCC yg tak se-gah mana pun istana tu, biasa je, tapi die seorang sultan yg kaya dan berbudi luhur, tak sukakan publisiti masuk berita, or tv, especially bila ada rakyat menderita, die tak pernah nak tonjolkan diri dia depan umum yg konon die melawat la, jenguk2 rakyat la, hulur pertolongan la, die bukan jenis yg suka diambil2 gambar atau video berkenaan dgn kebajikan yg die nak buat, lihat sajalah waktu banjir besar di Johor beberapa tahun lepas, tuanku sultan johor mengeluarkan duit dari poketnya sendiri utk salurkan pada mangsa2 di seluruh johor. Kenapa kita tak pernah tau ni??? sebab susah nak tengok dalam news,memang tuanku tegaskan die tak mau publisiti begitu, takde dlm tv, dlm berita pun tak ada, sebab tuanku memang tak mau berita2 sebegitu yg melibatkan dia didedahkan, tapi rakyat johor yg prihatin dan peka akan tau, ahli2 keluarga pegawai2 kerajaan johor, semuanya tau, bukan beribu ringgit, bukan ratus ribu ringgit, more than that, from his personal money. Banyak lagi yg baik boleh kita jadikan contoh dan ikutan, kebanggaan sebagai rakyat yg mempunyai sultan yg ada style dlm keikhlasan dan keluhurannya sendiri memerintah negerinya, bukannya kita asyik sibuk bercakap hal2 negative yg die dah buat, die dah buat macam tu sudah lah, kalau dalam islam itu antara dia dan Allah lah, Allah lah yg hukum dia, takkan terlepas punya. Apa yg kita susahkan diri sangat sampai nak membenci2, mengata2 dia, kita tak sedar kdg2 kenikmatan hidup khususnya di negeri johor banyak berpunca dari ketegasan tuanku, die suruh kerajaan johor buat itu ini semua yg baik2 utk negeri utk kita tapi kita tak sedar atau buat2 tak nak amik tau, sebab tu pulau batu puteh tu die bertegas nak dptkan balik, dan saya tau ada yg tak kena dibuat oleh kerajaan malaysia, seperti tak bersungguh2. Yg kita mengata tu manusia, walaupun die sultan, tapi sultan bukanlah nabi yg ade mukjizat, bukanlah yg dipelihara Allah segala tingkah lakunya, sultan hanyalah manusia biasa yg terdedah oleh nafsu, iblis, sama macam kita, sama ja. Biarlah die nak bunuh orang ke, nak cincang org ke, nak makan org ke, kita sebagai rakyat ni kena selidiklah hujung pangkal sebab apa die berbuat begitu? Kalau die buat kerana nafsu dan kerana iblis dan sikap angkuhnya, maka Allah la sebaik2 dan MAHA pemberi segala balasan! Kita yg bercakap ni, pernah ke tuanku mengapa-apakan kita? pernah die ganggu hidup kita? Lainlah ahli2 keluarga atau kerabat2 keluarga Gangster Johor ni pernah ditindas, atau dianiaya, atau di pukul, dibunuh sultan johor ke, saya faham lah mungkin Gangster Johor akan bersikap begini dan mengata begini pada sultan johor. Fikirlah, yg tuanku buat tu utk mendisiplinkan rakyat jelata, yg die marah die tegur tu semua bawak kebaikan, lainlah tuanku marah membabi buta dan takde asas! barulah kita ramai2 memberontak. Tuanku ni very technical person, saya dah kenal lama. Terlalu banyak hal2 tuanku yg boleh saya ceritakan mengikut kepada pengalaman peribadi saya. Gangster Johor, jangan mencabar kredibiliti dan tindak tanduk tuanku jika ia sesuatu yg mendatangkan kebaikan atau utk kebaikan dan tidak ada kena mengena dengan peribadi anda. Saya persilakan Gangster Johor menghadap tuanku dan bercakap terus dgn dia kalau Gangster Johor benar2 merasakan benar dan patut. Jika tidak yakin, takut atau teragak-agak saya boleh bawak Gangster Johor menghadap tuanku, bergantung pada schedule tuanku. Jika berminat untuk menghadap, saya persilakan Ganster Johor, dan kita boleh berurusan seterusnya, dimana dan bila masanya sesuai (Ikut perkenan tuanku). Atau jika Gangster Johor setuju dgn pandangan saya, maka batalkan saja niat utk menghadap dan hentilah dari perbuatan ni.

    • fazzlee says:

      Assalammualaikum..pasal komen ganster johor tuh saya tak laa sokong,tapi boleh saya tahu..

      saya pernah dengar berita yg ada sultan di Malaysia nih pernah pukul seorang KD golf sampai mati? siapa yer? kot laa boleh bongkarkan siapa sultan yg zalim tuh?

      satu lagi cerita,sy pernah dengar tentang sultan yg tampar Imam Masjid negara sebab menegur sultan tuh pakai rantai emas? betul ker?
      kalau betul? takkan laa kiter nak sembah hormat tokoh macam tuh? dia menampar Imam yg tegur dia tentang kebenaran>? layakkah untuk terus kiter angkat dia sebagai Ketua Agama?

      tapi saya ingin tahu kebenaran cerita itu..harap di kongsikan

  10. Hidop johor.. Dah Taw sultan dari keturunan lanun…. biar kan jek laa… aku lagi bangga wow…. mana ada sultan lain cam nie… org luar nak pukul org johor pon pk 2 3 4 kali… sebab …org johor gengster… nie salah satu sebab… aku berkuasa takluk negeri lain…. sebab aku org johor…. HIDOP JOHOR… ehh salah… DAULAT TUANKU!!

    • fazzlee says:

      ishk ishk.orang johor genster?
      mai laa singgah kedah sat..

    • .. says:

      ye ke? tp tak silap aku, masa aku study dulu aku penah pukul bdk johor sampai lembik.. hehehe, blah la weii.. bangga apa sgt??? manusia sama je, raja ke, sultan ke, mkn nasi gak.. nant ngadap tuhan sama je, bogel… takyah nak riak..

  11. fuck johor says:

    sultan johor babi
    dh tua nak mampos
    bunuh orang aje keja
    yg bole hukum org tuhan aje
    rakyat tiap2 jumaat doakan dia tp prangai mcm puki
    fuck sultan johor!

    • batu pahat says:

      lu mcm dah tak syg mulut jek….tunggu aje la org jemput ko nanti

    • Jojek says:

      Astaghafirullah……

      Apa nak jadi ngan manusia zaman ni. Suka mengatakan org lain x baik dan macam2. adakah kita selama ini memang baik? Jangan kutuk org semacam itu. Kita ni slealu nampak keburukan org tapi kebaikannyanya x pernah kita puji. Nilah manusia, yg buruk cepat kita nampak tapi yg baik kita ketepikan. Doa x semestinya akan merubah seseorg kalu yg mendoakannya macam kamu “fuck johor”. Adakah org macam kamu akan mendoakan org utk kebaikan? INGAT!!! Allah akan perkenankan doa kita smada yg baik atau yg buruk, balasannya akan kita perolehi diakhirat kelak. Kalu hang tu bkn Islam, balasan utk “next life” akan diterima. Akhir sekali, saya rasa memang patutpun dia tulis macam tu, namapun dah tak baik “fuck johor”. Kesimpulannya, bagi kamu dan org lain, selalunya yg buruk itu dtgnya dari diri kita dan yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t.

    • anak johor says:

      ek eleh der.. bajet2 r.. lu jgn pk lu pnye sultan byk bgos!! lu yg fuck! otak lu jgn mcm kambing maa..

    • sayang johor says:

      taubat lah ckp mcm tu…. sultan ada daulat,kalau dia murka habislah kau…

    • bat says:

      Bro kalau tulis biar berpada. Tahu kah anda cerita sebenar bagaimana kejadian pembunuhan itu berlaku. DYMM Tuanku sedang menaiki helikopter ketika kejadian, si Cina hamlau ni kerjanya adalah membawa barang yang diseludup dari negeri jiran, tuanku dah lama memerhatikan perbuatan Cina hamlau ini. Pada hari kejadian tuanku telah mengejar dan mengarah Cina Hamlau ni berhenti dan menyerah diri tetapi dah dasar banjingan si penyeludup ni terus melarikan diri bersama barangan yang diseludupnya dengan sebuah bot laju, tuanku beri tembakan amaran tetapi tiadalah juga si cina hamlau ini nak berhenti oleh yang demikian tauanku pun terus menembak untuk memberhentikan perbuatan yang salah disisi undang2 negara kita iaitu menyeludup barang ke negeri johor. jadi nak jadi cerita terkenalah peluru tuanku itu ke tempat yang pasti kalau kena trus kojolllah orang itu. maka matilah hendaknya si hamlau seorang tu

  12. jim says:

    ramai yang kata sultan johor jahat ialah orang yang tak pernah jumpa dia…saja dengar2 cerita zaman2 dulu yang ntah betul atau tidak…….bacul betul

  13. True Johorean says:

    Sape ckp sultan johor tu gangster mmg celaka..Jadi sultan kene la tegas..xkan nak buat muka lembik plak…mane ader sultan berani marah an sound direct PM mcm budak kecik…only JOHOR..saound direct kat menteri mcm kuli..only JOHOR..ader sultan lain buat..!!!!

    betul JIM cakap.
    orang yg ckp sultan johor tu jahat sebab dia x penah jumpa sultan johor…realitinyer dia marah sebab org tu bangang mcm GANGSTER JOHOR..
    negeri mana ader askar sendiri…JOHOR
    negeri mana ader sistem sekolah agama sendiri..JOHOR
    negeri mana xder omputeh time BRITISH dulu..(mcm perak and pahang and other state)…JOHOR
    negeri mane dah lama ader lagu negeri sendiri..JOHOR…ALLAH peliharakan Sultan..
    negeri mana sultan dia bc khutbah jumaat sendiri..JOHOR
    negeri mana yang ramai lahirkan pejuang kemerdekaan Malaysia mcm dato ONN…JOHOR…

    to GANGSTER JOHOR…bacalah sejarah..
    gua bkn nak raise issue pasal kenegerian..Tapi kalo lu ckp sultan johor tu jahat…terserah la..Kalo sumer sultan lembik and org x hormat…gua x tau aper nak ckp…But sultan johor ader dignity dia sendiri…

    • .. says:

      wei true johor, jgn riak la.. lu ckp tak mau nak bangkit psl isu negeri.. tp mmg lu ckp psl isu negeri pun.. wei, masing punya negeri ada kelebihan laa.. takyah nak berlagak.. ha, lu lupa nak sebut, negeri mana yg ada byk indon??? jawa??? JOHOR la.. hmm.. klu mcm tu negeri johor ni bkn pure malaysia la?? malaydon?? hehehe

  14. hambaAllah says:

    korang ni kenapa ar? dah lupa sejarah ke apa? dah tak ingat asal usul tanah melayu? dah tak appreciate malaysia ke? yang nk kalut2 pikir org kenapa? sendiri tu hebat sgt ke. bagus sangat ke. think of ur ownself and your word before put it on others! geram tau tak. one thing. please respect the royalty! nak g kalut2 menda2 macam ni kenapa? ikhssssss..geram gilaaaaaaaaaaaaaaaa.

  15. Kimizo says:

    Saya tak nak komen pasal perkara di atas
    Tapi saya cuma nak cakapkan yang sekarang ni
    dunia nak sampai ke penghujung dah
    uzur sgt2…

    tanda2 kiamat – berlaku gempa
    kita taukan baru2 ini kat haiti, guatemala dan sebagainya

    jadi sama2lah kita amik iktibar..

    Allahuakbar

    • sayang johor says:

      taubat lah ckp mcm tu…. sultan ada daulat,kalau dia murka habislah…walaupun kita tahu bahawa sultan JOHOR asal dari keturunan lanun,tapi kita tak berhak ckp mcm tu.dia manusia biasa,tidak terlepas dari melakukan kesalahan.jgn lah hina dia walau dia tu mmg jahat sekalipun…. apapun,kita doakan rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org yg beriman.dan skrg ni,kita doakan lah kesejahteraan hidup sultan johor(sultan ibrahim ismail). HIDUP JOHOR!!! WE LOVE YOU JOHOR!!!

      DAULAT TUANKU……

  16. daengsarah says:

    Salam kepada semua.
    Saya anak jati Johor.
    Mengapalah menghina Almarhum Sultan Johor?
    Perkara2 yang aib usah diperkatakan.
    Jika tidak berpuas hati pun, peliharalah budi bicara tuturkata.
    Sungguh memalukan generasi sekarang tidak memelihara adab sopan, budi bahasa yang halus dan indah.
    Terlajak kata badan binasa.

    Jika anda baca asal usul dan sejarah Johor, anda akan lebih mengenali Sultan-Sultan dan pembesar2 negeri Johor.

    Sebut Bugis, pasti dikaitkan lanun.
    Tidakkah anda tahu bahawa bangsa BUGIS adalah bijaksana, kesateria, berani, serius dan tegas.
    Mereka adalah panglima, pejuang yang digeruni selain sebagai peneroka penempatan.
    Sejarah telah memberi fakta-fakta kebenaran.

    Saya pernah menghadiri majlis2 keramaian yang dihadiri almarhum Sultan. Ternyata baginda ‘low profile’ sanggup turun padang hingga ke khemah dapur, semata2 hendak bertegur sapa, bertanya khabar dengan rakyat dan mengambil berat masalah rakyat. Saya pernah bersembang dgn baginda, almarhum Sultan siap berjenaka dgn kami. Memang banggalah dgn ‘dignity’ almarhum Sultan.

    ‘DAULAT TUAKU’ – Baginda Sultan Ismail
    ‘AL FATIHAH’ – Almarhum Sultan Iskandar

  17. AzamDean says:

    Mak aku kata BAGINDA pernah tampar sorang imam masa BAGINDA jadi AGONG dulu… wazzup!!!!!!!

    • fazzlee says:

      jadi betullah cerita nya yer?
      sebab sy dapat tau dari ramai orang tua tua..

      Raja adil Raja disembah, Raja zalim Raja disanggah

      Biar jadi jebat,mati dalam keberanian menentang kezaliman

  18. AB says:

    Petik dari Wikipedia:-

    Pada tahun 1972, Tunku Mahmud didakwa menyerang dua orang lelaki dengan cokmar kerana memotong keretanya lalu disabitkan kesalahan pada tahun berikutnya.[65] Setahun kemudian, timbulnya laporan yang menyatakan Tunku Iskandar dan seorang pengawal peribadi menyerang sepasangan muda dengan bahan kimia dan cokmar setelah disinggung perasaan. Pada masa yang sama didakwa juga bahawa Tunku Mahmud merantai dua orang anggota polis dalam rumah anjing selama sehari setelah dimurkakan oleh mereka.[66]

    Lima tahun kemudian, Tunku Mahmud didakwa dan didapati bersalah atas kesalahan pematian orang[67] setelah menembak sampai mati seorang lelaki yang berhampiran helikopter peribadinya yang disangkanya seorang penyeludup. Walau apapun, ayahandanya Sultan Ismail campur tangan lalu memberikan pengampunan rasmi kepada Tunku Iskandar.[68][69][70] Begitu juga, putera sulungnya, Tunku Ibrahim Ismail, disabitkan kesalahan menembak sampai mati seorang lelaki setelah bergaduh dalam kelab malam pada 1980-an, tetapi diampunkan serta-merta juga.[71]

    Pada tahun 1987, Sultan Iskandar dituduh menyerang sampai mati seorang kedi golf di Cameron Highlands, berikutan insiden yang mana kedi itu tertawa apabila baginda tersasar satu lubang. Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tunku Abdul Rahman mengulas bahawa Sultan (yang ketika ini menduduki takhta YDPA) tidak dapat dibuat tuduhan atas sebab kekebalan yang dikurniakan kepada raja-raja, namun pada masa yang sama beliau mengecam tindakan Sultan Iskandar itu. Kesudahannya, kejadian tersebut dibiarkan tanpa meraih perhatian awam. Adik kepada kedi yang turut diserang hingga cedera, menjadi murung akibat apa yang disaksikannya, lantas dia bertindak mengamuk di Kuala Lumpur sehingga terpaksa dikuarantinkan dalam rumah sakit jiwa.[72][73]

  19. MAN says:

    Pada akhir tahun 1992, dua kes serangan berasingan oleh Sultan dan puteranya Tunku Abdul Majid Idris terhadap jurulatih hoki, memuncak dengan pelucutan kekebalan raja-raja dari pendakwaan. Kedua-dua kes ini banyak disiarkan di muka depan akhbar tempatan dan antarabangsa lalu diberi jolokan “Peristiwa Gomez”.[74][75] Pada 10 Julai 1992, putera kedua Sultan Iskandar, Tunku Bendahara–Tunku Abdul Majid Idris, naik berang ketika berakhirnya perlawanan hoki antara Johor dan Perak yang memihak kepada Perak dengan pukulan penalti, lalu menyerang penjaga gol Perak, Mohamed Jaafar Mohamed Vello.[76] Mohamed Jaafar kemudiannya membuat laporan polis pada 30 Julai. Kejadian ini menarik perhatian ramai, lebih-lebih lagi dibahaskan dalam parlimen.[77] Kejadian ini menyebabkan Persekutuan Hoki Malaysia mengenakan larangan daripada menghadiri mana-mana perlawanan kepada Tunku Majid selama lima tahun selepas siasatan.[78] Tunku Majid kemudiannya disabitkan kesalahan menyerang pada Januari 1993, oleh itu dipenjarakan setahun dan didenda RM 2,000, sebelum dibebaskan dengan ikat jamin, dan tuduhan-tuduhannya digugurkan atas sebab kekebalan yang masih sah diperlakukan sewaktu kejadian tersebut.[79]

    Sultan Iskandar membalas larangan tersebut dengan menggesa pihak berkuasa negeri agar memencilkan pasukan hoki Johor dari semua perlawanan kebangsaan.[77] Pada November 1992, Douglas Gomez, seorang jurulatih pasukan hoki Maktab Sultan Abu Bakar, meluahkan kekesalan kerana dipanggil untuk menarik diri daripada perlawanan separuh akhir oleh Pengarah Jabatan Pendidikan Johor. Sultan Iskandar tertarik lalu menitah Gomez untuk menghadap baginda di Istana Bukit Serene, tetapi kemudian menyelar dan menyerangnya.[80] Selepas itu, Gomez merawat muka dan perutnya, kemudian membuat laporan polis untuk mendakwa Sultan kerana menyerangnya. Gomez menjelaskan bahawa para pengawal peribadi Sultan, selaku anggota Angkatan Tentera Johor, sekadar memerhati, sebaliknya Sultan sendiri yang bertanggungjawab sepenuhnya atas kecederaan yang dialaminya

  20. hafis says:

    sultan johor tetap dihatiku

  21. Sha says:

    pelik betullah, korang bergaduh beria2 kat sini tentang sesuatu yg aku rasa langsung x affect korang pon….aku bukan lah menyokong sgt pasal sultan2 ni, tp sebagai seorg islam, satu bende yg aku tahu sgt, adalah kite dilarang membuka keaiban seseorang apatah lagi sekiranye orang tu dah meninggal…oleh itu, eloklah org yg terbabit hentikan aktiviti korang yg menambah dosa kering ni ye…
    al-fatihah buat almarhum sultan iskandar….

  22. anak johor says:

    wei fuck jhor, lu ckp gune otak r der.. lu yg fuck.. otak lu jgn mcm kambing maa.. lu xtau pape lu diam.. jgn crik gdoh sama org jhor.. nt lu mati.. pape pn DAULAT TUANKU! HDUP JHOR.. kau ade??

  23. Johor X says:

    Oi L@ancau fazzlee bile maser sultan tampar imam masjid..lu jgn wat2 citer..wa tau lu ngan org2 lu cemburu ngan N.Johor..

    Yg sultan belasah bdk KD golf sampai mati sbb bdk KD tu GAY, Bapok mmg patot mampos. Gay/Bapok = SAMPAH, mmg patut pon kene belasah, Buat sakit mate jer LMOA…

    DAULAT TUANKU!
    DAULAT TUANKU!
    DAULAT TUANKU!

    ps. EX PM, Mahadir yg Otai tu pon x berani ngan Sultan Johor LOL

  24. Is it against the law to wear a western suit?

    About time Malaysians, and especially Malaysians got rid of out feudal mentality.

    Read this book to know more about UMNO and the monarchy.

    http://asiapacific.anu.edu.au/newmandala/2011/09/09/review-of-palace-political-party-and-power-tlcnmrev-xxviii/

  25. Is it against the law to wear a western suit?

    About time Malaysians, and especially Malays got rid of out feudal mentality.

    Read this book to know more about UMNO and the monarchy.

    http://asiapacific.anu.edu.au/newmandala/2011/09/09/review-of-palace-political-party-and-power-tlcnmrev-xxviii/

  26. presa1200 says:

    sultan yg btol2 berjiwa rakyat sultan kelantan, untung rakyat kelantan ade sultan mcm tu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: